focaccia brood met olijven en rode ui

Zelf brood maken is het leukste wat er bestaat. Je kunt vele soorten variaties maken. Het kost wel even tijd, maar dan heb je ook wat.

 

Ingrediënten: 1 kg broodbloem, 6,25 dl lauw water, 3 zakjes gist van 7 gr, 2 el suiker, 2 afgestreken el zeezout, extra bloem om te strooien, rode ui in halve ringen, 1 pot olijven, olijfolie

 

Fase 1: een kuiltje maken

Maak op een schoon oppervlak een bergje van de bloem met een kuiltje in het midden. Giet daar de helft van het water in, voeg gist, suiker, en zout toe en roer het door elkaar met een vork.

Fase 2: Het deeg maken

Roer langzaam maar zeker vanuit het kuiltje de bloem los( Laat de randen van het kuiltje heel, want anders loopt het water eruit.) Roer de bloem los tot hij een kleverige consistentie heeft – doe er dan de rest van het water bij. Ga door met mengen tot het weer een kleverige massa is, daarna mag je wat harder kneden en alle bloem er doorheen mengen, waardoor het minder plakkerig wordt. Doe wat bloem op je handen en klop en duw het deeg met de rest van de bloem bij elkaar.

Fase 3: Het kneden

Duw en vouw het deeg 4-5 minuten door elkaar tot je een mooi glad en elastisch deeg hebt.

Fase 4: Eerste rijs

Strooi wat bloem op je deeg. Leg het deeg in een kom, dek deze af met keukenfolie en laat het deeg ongeveer een half uur rijzen, tot het volume verdubbeld is. Dat kan het best in een warme, vochtige, tochtvrije ruimte.

Fase 5: Tweede rijs, smaak toevoegen en vormen

Als het deeg eenmaal 2 keer zo groot is, moet je er gedurende 30 sec lucht uit werken door er op te slaan en te duwen. Rol het uit tot een grote rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Drapeer de helft in een middelgroot tot groot, met een bloem bestrooid bakblik, met de helft over de rand heen. sprenkel over de helft die in het blik ligt drie flinke scheuten olijfolie, wrijf deze in het deeg, strooi er vervolgens al je olijven en rode ui overheen. Duw alles met je vingers in het deeg. Vouw het overhangende deeg over het deeg in het blik en druk de randjes stevig op elkaar om het goed dicht te maken. Ik stop het stevig in, zodat het mooi in het blik past. Smeer een beetje olijfolie op de bovenkant en strooi er als je wilt wat zeezout op.

Fase 6: Het bakken

Laat rijzen en bak het deeg, als het in volume verdubbeld is, in een op 180 graden voorverwarmde oven in ongeveer 25 min goudbruin en gaar. Laat het brood 25 min rusten alvorens het op te eten. Dit is fantastisch brood om in stukjes te snijden, in vetvrij papier of aluminiumfolie in te pakken en in de vriezer te leggen om op te warmen voor als je ’s nachts onverwachts trek in iets lekkers krijgt.

 

 

 

Eén antwoord op “focaccia brood met olijven en rode ui”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *