Koreaans eten

Aan het begin van een maaltijd zeggen Koreanen vaak ‘Eet goed!’. Gezondheid is voor hen ontzettend belangrijk, en goed eten hangt daarmee samen, want je gezondheid begint in je buik. Eten is in Korea ook een sociale gelegenheid. Er worden kleine gerechtjes geserveerd die je deelt met die gene waar je mee samen bent. Het wordt ook wel in het Koreaans Banchan genoemd. Ze eten daar met stokjes en een lepel. Ik zal je aantal gerechtjes geven die je kunt gebruiken als je eters krijgt.

 

Ingrediënten gerecht 1: Sesamtaugé

500 gr taugé, 1 bosuitje, fijn gehakt, 1 1/2 tl geperste knoflook, 1- 2 tl geroosterd sesamzaad, 2 el geroosterde sesamolie, 1 tl sojasaus, 1 el plantaardige olie

 

Bereiden: Breng een grote pan water aan de kook. Blancheer de taugé 30 seconden, laat hem uitlekken en knijp het teveel aan water eruit. Meng de overige ingrediënten in een middel grote kom, voeg de geblancheerde taugé toe en hussel alles goed door elkaar. Serveer de taugé meteen of bewaar hem maximaal 1 week in een lucht dicht afsluitbare bak in de koelkast.

 

Gerecht 2: Ingemaakte komkommer

4 minikomkommers, in plakjes van 1,5 cm, 2 teentjes knoflook, geperst, 2 bosuitjes, fijngehakt, 2 el grof zeezout, 1 el gochugaru ( Koreaanse chiliflakes), 2 el rijstazijn, 1 el geroosterde sesamzaad, 1 tl kristalsuiker, 1 tl mirin

 

Meng de komkommerplakjes met het zout en zet ze 30 minuten opzij, zodat ze gaan zweten. Spoel de plakjes af en laat ze goed uitlekken. Meng de komkommerplakjes met de overige ingrediënten en hussel alles goed door elkaar. Serveer het gerecht meteen of bewaar het maximaal 1 week in een luchtdicht afsluitbare bak in de koelkast.

 

Gerecht 3: In sojasaus gesmoorde aardappels

1/2 ui gehakt, 500 gr krieltjes gehalveerd, 1 tl geperste knoflook, 1 el druivenpitolie, 2 el sojasaus, 1 1/2 el Koreaanse rijstsiroop, 2 tl kristalsuiker, 1 el geroosterde sesamolie, geroosterd sesamzaad, voor erover

 

Verhit de olie in een wok of grote koekenpan, voeg de ui en aardappels toe en bak ze 2-3 minuten tot de ui zacht wordt. Doe de overige ingrediënten, behalve het sesamzaad, in een kom en roer alles goed door elkaar. Schenk dit mengsel over de aardappels en ui en schep alles voorzichtig om. Leg het deksel op de wok of koekenpan en bak de aardappels regelmatig roerend nog 15- 20 minuten tot ze zacht zijn. Bestrooi ze met sesamzaad.

 

Gerecht 4: Crispy Buikspek

1,5 kg varkensbuikspek zonder bot, onder koud water afgespoeld, 1 ui in vieren, 1 Fuji appel in vieren, 2 bosuitjes, 25 g gember geschild en grof gehakt, 6 hele teentjes knoflook gepeld, 60 g zeezout, 1 tl zwarte peperkorrels, 60 g grof zeezout,

Spoel het buikspek af met koud water en prik gaatjes in het vel. Meng de ui, appel, bosuitjes, gember, knoflook, het fijne zeezout en de zwarte peperkorrels met 1,75 liter water in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Leg het buikspek erin, draai het vuur laag en laat het 20- 30 minuten sudderen. Haal het buikspek eruit en dep het droog. Zet het 4 uur of een nacht op een bord in de koelkast om het vel te laten uitdrogen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het buikspek uit de koelkast en gooi het vocht weg. Dep het nogmaals droog. Wrijf het vel in met het grove zeezout en leg het op een rooster boven een braadslee. Zet een ovenvaste schaal gevuld met water op het laagste rek in de oven om stoom te laten ontstaan, en zet het buikspek op het hoogste rek. Rooster het 30 minuten. Haal het uit de oven en verhit de ovengrill op de heetste stand. Gril het buikspek tot het vel lekker knapperig is. Laat het buikspek 5- 10 minuten rusten en snijd het dan in plakjes.

 

gerecht 5: Koreaans eierbrood

240 ml melk, 10 eieren, 2 el gesmolten boter, plus extra voor invetten, 50 gr geraspte kaas( zoals gruyère of cheddar), 1 tl zeezout, plus extra naar smaak, versgemalen zwarte peper, 190 g bloem

Verwarm de oven voor op 220 graden. Klop de bloem en het zout in een kleine kom door elkaar. Klop in een andere kom de melk en 4 eieren tot een luchtig mengsel. Schenk de gesmolten boter langzaam bij het eiermengsel en roer net zolang tot alles goed gemengd is. Voeg dan het bloemmengsel toe en klop alles tot een glad beslag. Doe de geraspte kaas erbij en meng goed. Vet de vormpjes van een muffinblik in met boter en vul ze tot halverwege met het beslag. Breek de eieren erboven en bestrooi ze met wat zout en peper. Zet ze 18 minuten in de oven en serveer ze meteen.

 

Gerecht 6: Dipsaus

1/2 tl gochugaru, 2 el kristalsuiker, 4 el sojasaus, 4 el rijstazijn, 1/2 tl geroosterd sesamzaad, 1/2 tl geroosterde sesamolie

Meng alle ingrediënten in een kleine kom. Deze dipsaus kan 2 weken in de koelkast worden bewaard.

 

Gerecht 7: Spicy Gochujangdressing

4 el gochujang ( Koreaanse chilipasta), 2 el rijstazijn, 1 el kristalsuiker, 1 tl geroosterde sesamolie, 1/4 tl geroosterd sesamzaad, 1 tl Koreaanse rijstsiroop

Meng alle ingrediënten in een kleine pot en roer net zolang tot ze goed gemengd zijn. De dressing is 2 weken houdbaar in de koelkast.

 

Serveer er ook Kimchi bij, want dat wordt daar ook heel veel gegeten.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *