Koreaanse bibimbap, rijst, groente, varkensvlees en chilisaus

Dit gerecht is simpel om te maken. Het kost wel even tijd om te maken, maar dan heb je ook wat. Je mag er zoveel van eten als je wilt. Het is ook erg gezond voor je.

 

Ingrediënten: 2 el sesamzaad, 300 gr bruine rijst, 1 zakje groene muntthee, 4 grote eieren, 1,2 kg gemengde knapperige groenten, zoals wortels, chinese kool, babymais, sugarsnaps en taugé, een stuk van 300 gr varkensfilet, 1/2 komkommer, 6 radijsjes, 1 el rijstwijnazijn, 2 el hete chilisaus, 1 tl zoutarme sojasaus, 1 limoen, 50 gr jonge bladspinazie, 1 bakje tuinkers

 

Bereiden: Rooster het sesamzaad goudbruin in een grote, diepe pan en kieper het in een kommetje. Zet de pan met de rijst, het theezakje en een snufje zeezout terug op het vuur, giet er 4 literwater bij en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kookt het water, spoel de eieren dan af onder de kraan en kook ze 5 1/2 minuut voor zachte dooiers, of iets langer als je ze liever hard hebt. Haal de eieren uit de pan en hang een zeef in de pan, zodat de onderkant net het water raakt. Schil de wortels met een dunschiller in linten en snipper de chinesekool. Blancheer de knapperige groenten 1 voor 1 circa 2 minuten in de zeef, terwijl de rijst kookt. Schud de groenten goed uit en leg ze in hoopjes op een schaal. Snijd de varkensfilet in dunne plakjes en schep ze 3 tot 4 min om in de zeef, of tot ze gaar zijn.

Trek terwijl de rijst staat te koken met een vork krassen in de schil van de komkommer en snijd hem in dunne plakjes. Halveer de radijsjes en meng ze met de komkommer, azijn en een snufje zeezout in een kom. Meng in een andere kom de chilisaus en sojasaus met de geraspte schil van de limoen en de helft van het sap. Snijd de andere helft van de limoen in 4 partjes. Strooi de spinazie op een hoopje, knip de tuinkers en pel de eieren. Giet de garen rijst af en bewaar de bouillon; serveer die er in 4 kopjes of glazen bij als extra boost.

Zet de schaal midden op tafel, zodat ieder zelf kan opscheppen. Het idee is dat je je ei stuk maakt en de hele boel door elkaar husselt – een leuke manier om te genieten van een mix van groenten, sausjes, smaakmakers en texturen.

Eén antwoord op “Koreaanse bibimbap, rijst, groente, varkensvlees en chilisaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *