zelfgemaakte kaas kroketten

Dit is een feestje waard. Je kunt ze natuurlijk in de winkel kopen, maar als je ff tijd heb kun je dit zelf maken. Het is wel ff een werkje, maar je zult er plezier van hebben. Als je bezoek krijgt kun je dit serveren. Lekker met een bakje mosterd. Je kunt ze in porties verdelen en in de vriezer bewaren. Op deze manier kan je het ook met vlees en vis doen.

 

Ingrediënten: 2 blaadjes gelatine, 50 g boter, 60 g bloem, 2 1/2 dl melk, 150 g geraspte belegen kaas, 1 eidooier, 1 dl room, 1/2 tl nootmuskaat vers geraspt, 50 g bloem+ 1 ei losgeklopt, 50 g paneermeel,

 

Bereiden: Leg de gelatine in een bakje met koud water en laat 5 min weken. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe zodra de boter is gesmolten en roer tot een korrelig mengsel ontstaat ( de roux). Verwarm de roux 3 min al roerend op matig vuur tot het zich begint te hechten aan de bodem. Schenk de melk er langzaam bij en mix met een garde om klontvorming te voorkomen. Blijf roeren tot een dikke, gebonden saus ontstaat. Voeg de geraspte kaas toe en roer tot de saus mooi glad is. Voeg al roerend de eidooier en de room toe en verwarm de saus 2- 3 min. Knijp het water uit de gelatine en roer de gelatine door de saus tot deze is op gelost. Breng het op smaak met nootmuskaat en peper en zout. Bekleed de schaal met bakpapier en giet de kaassaus er in. Dek af met huishoudfolie om vel vorming te voorkomen. Laat de saus 30 minuten afkoelen op kamertempratuur en zet de schaal dan 2 uur in de koelkast om op te stijven. Stort de stevig geworden kaassaus op een snijplank. Snijd in 12 blokjes van 5 bij 5 cm. Draai de blokjes met de hand in kroketvorm en haal ze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopt ei en het paneermeel. Zorg dat alle kanten zijn bedekt met een paneer laag. Leg de gepaneerde kaaskroketten op een schaal en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast. Verhit de frituurpan tot 180 graden en bak de kroketten ongeveer per 5 tegelijk in circa 5 min goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *